SON DAKİKA
--:--:--

Birleşmiş Milletler İsrail’in Küresel Sumud Filosu Saldırısını Uluslararası Hukuk İhlali Olarak Niteledi

BM, İsrail’in Gazze’ye insani yardım taşıyan Küresel Sumud Filosu’na uluslararası sularda düzenlediği saldırının hukuka aykırı olduğunu açıkladı.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Birleşmiş Milletler İsrail’in Küresel Sumud Filosu Saldırısını Uluslararası Hukuk İhlali Olarak Niteledi

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail’in Gazze ablukasını kırmak ve insani yardım ulaştırmak amacıyla yola çıkan “Küresel Sumud Filosu”na 29 Nisan gecesi Girit Adası açıklarındaki uluslararası sularda düzenlediği saldırıyı uluslararası hukukun ihlali olarak değerlendirdi. BM yetkilisi Al-Kheetan, saldırıda 21 teknenin alıkonulduğunu ve 180 aktivistin İsrail güçleri tarafından gözaltına alındığını belirtti.

Al-Kheetan, uluslararası hukukun açık denizlerde seyrüsefer özgürlüğünü güvence altına aldığını ve yabancı sivil gemilerin durdurulmasına çok sınırlı durumlar dışında izin vermediğini vurguladı. BM, İsrail’i gözaltındaki tüm bireylerin haklarına saygı göstermeye, güç kullanımının ve muamelenin uluslararası hukuka uygun olmasını sağlamaya çağırdı. Ayrıca, gözaltının hukuka uygunluğunun sorgulanması hakkı dahil adil yargılama güvencelerine uyulması gerektiğini ifade etti.

BM yetkilisi Al-Kheetan, işgalci güç olarak İsrail’in sivil nüfusun hayatta kalması için gerekli gıda, tıbbi ve diğer malzemeleri sağlamakla yükümlü olduğunu hatırlattı. Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD) emrettiği gibi tarafsız insani yardımın hızlı ve engelsiz şekilde ulaştırılmasını İsrail’in kabul etmesi ve kolaylaştırması gerektiğini yineledi. Al-Kheetan, İsrail’e Gazze ablukasını acilen kaldırma ve hayat kurtarıcı malzemelerin girişine izin verme çağrısında bulundu.

Küresel Sumud Filosu’na Uluslararası Sularda Müdahale

Gazze ablukasını kırma ve yaşamsal insani yardım ulaştırmayı hedefleyen Küresel Sumud Filosu 2026 Bahar Misyonu, 12 Nisan’da İspanya’nın Barselona kentinden denize açıldı. İtalya’nın Sicilya Adası’ndaki katılımlarla filo 26 Nisan’da yeniden yola koyuldu. 29 Nisan gecesi Girit Adası açıklarındaki uluslararası sularda İsrail ordusu teknelere yasa dışı müdahalede bulundu.

Filo yetkilileri, teknelerde 39 farklı ülkeden, aralarında Türklerin de bulunduğu 345 katılımcının bulunduğunu bildirdi. Gazze’ye 600 deniz mili uzaklıkta, Yunan kara sularından birkaç mil açıkta gerçekleşen saldırının ardından 180 aktivisti İsrail’in alıkoyduğu açıklandı. İsrail ordusu 21 tekneyi alıkoyarken, kurtulan 31 tekne Yunan kara sularına girdi.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Lula da Silva Brezilya’da Yeniden Devlet Başkanı Seçildi
Lula da Silva Brezilya’da Yeniden Devlet Başkanı Seçildi
Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı Politika Faizi Yüzde 36’ya İndi
Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı Politika Faizi Yüzde 36’ya İndi
Çukurova Belediye Başkanı Emrah Kozay Görevden Uzaklaştırıldı
Çukurova Belediye Başkanı Emrah Kozay Görevden Uzaklaştırıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan Topkapı Sarayı Darphane Müzeleri Açılışında Konuştu Kültürel Miras Vurgusu Yaptı
Cumhurbaşkanı Erdoğan Topkapı Sarayı Darphane Müzeleri Açılışında Konuştu Kültürel Miras Vurgusu Yaptı
Trump Savaş Sonrası Petrol Fiyatlarında Dramatik Düşüş Bekliyor
Trump Savaş Sonrası Petrol Fiyatlarında Dramatik Düşüş Bekliyor
Yerli Turistler Aile Ziyaretleri İçin 115 Milyar Lira Harcadı
Yerli Turistler Aile Ziyaretleri İçin 115 Milyar Lira Harcadı
Haberin Doğru Adresi

Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.

2025 Seobaz Haber Teması © Tüm hakları saklıdır.