Son okul saldırıları sonrası yeni güvenlik adımları atılıyor. İçişleri Bakanlığı, 81 ile gönderdiği genelgeyle okullarda ‘yedi basamaklı güvenlik planı’nı devreye alıyor.
Son dönemde yaşanan okul saldırılarının ardından İçişleri Bakanlığı, Türkiye genelindeki okullarda güvenlik önlemlerini artırmak amacıyla yeni bir genelge yayımladı. Bu genelge, 81 il valiliğine gönderilerek tüm okullarda uygulanacak tedbirleri detaylandırıyor.
Bakan Mustafa Çiftçi tarafından açıklanan ve ‘yedi basamaklı çerçeve’ olarak adlandırılan yeni güvenlik planı, risk analizlerinin güncellenmesi, fiziki güvenlik önlemlerinin artırılması ve erken uyarı sistemlerinin kurulmasını içeriyor. Plan ayrıca takip görevleri, rehberlik ve güvenlik birimleri arasındaki koordinasyon, bakanlıklar arası eşgüdüm ve acil durum farkındalık eğitimlerini de kapsıyor.
Yeni uygulamayla her okulda okul müdürü, rehber öğretmen, en yakın kolluk amiri ve sosyal hizmet uzmanından oluşan bir ‘güvenlik kurulu’ oluşturulacak. Bu kurullar, okulların çevresindeki riskleri esaslı bir şekilde değerlendirecek. Değerlendirme kapsamında giriş-çıkış yoğunluğu, öğrenci hareketliliği, servis güzergahları, kör noktalar ve çevresel risk alanları ayrıntılı olarak incelenecek.
Daha önce yılda iki kez yapılan okul güvenliği toplantıları artık her ayın ilk haftasında düzenli olarak gerçekleştirilecek. Bu toplantılar, okullardaki güvenlik durumunun sürekli olarak gözden geçirilmesini sağlayacak.
Bakan Çiftçi, sosyal medya üzerinden yapılan provokasyonlara karşı da alınan önlemleri paylaştı. C31K oluşumuna ait Telegram’daki 259 kanalın kapatıldığını ve provokatif paylaşımlar yapan çok sayıda sosyal medya hesabına yönelik adli süreçlerin başlatıldığını belirtti. Dijital alanda da hukukun üstünlüğünün sağlandığını vurgulayan Çiftçi, suçu ve suçluyu öven veya olayları manipüle eden hesaplara karşı kararlılıkla müdahale edileceğini ifade etti.
Öte yandan, Ankara’nın Gölbaşı ilçesindeki Vilayetler Evi’nde gazetecilerle bir araya gelen Bakan Çiftçi, Umut Altaş’ın Türkiye’den Meksika üzerinden ABD’ye kaçışıyla ilgili yürütülen soruşturma hakkında da bilgi verdi. Olay sonrası inceleme ve soruşturma süreçlerinin etkinliğini değerlendirmek üzere mülkiye ve polis müfettişlerinin görevlendirildiğini ve Jandarma Genel Komutanlığı’nın cesedin bulunması için destek sağladığını kaydetti.
Belediyelere yönelik soruşturmalara da değinen Çiftçi, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden 17 Nisan 2026’ya kadar olan süreçte 1535 belediye hakkında soruşturma izni verildiğini, bu izinlerin 677’sinin AK Parti, 371’inin ise CHP’li belediyelerle ilgili olduğunu açıkladı. Ankara Büyükşehir Belediyesi özelinde ise Mansur Yavaş’ın görev dönemini kapsayan 7 yılda 7 konuda soruşturma izni verildiğini belirtti.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap