Türkiye Uzay Ajansı liderliğinde düzenlenen ilk milli uzay hackathonu 37 şehirde gençleri buluşturdu. Etkinliğin gelecekte Türk cumhuriyetleri ve 78 ülkeye yayılması hedefleniyor.
Türkiye Uzay Ajansı (TUA) öncülüğünde, Tüm Mucitler, İcat, İnovasyon ve Araştırma Derneği (TÜMMİAD) ile Valentura Teknoloji ve Yatırım AŞ iş birliğinde Türkiye’nin ilk milli uzay hackathonu “TUA Astro Hackathon” 37 şehirde başladı. Kamu ve sivil toplum işbirliğini örnekleyen protokol kapsamında düzenlenen iki günlük etkinlikte, bilim ve teknoloji meraklısı gençler 36 saat boyunca uzay alanındaki çeşitli problemlere çözüm arıyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen hackathonun ilk aşamasında, yarışmacıların projeleri her şehrin kendi jürisi tarafından değerlendirilecek. Bu değerlendirmelerin ardından 37 şehirden ilk 3’e giren takımlar belirlenecek. Türkiye’nin en iyi üç takımı ise daha sonra açıklanacak bir tarihte yapılacak nihai değerlendirme ile seçilecek ve projelerini hayata geçirmeleri için çeşitli ödül ve destekler alacak.
Katılımcılar, Ay yüzeyi için otonom rota optimizasyonundan haberleşme uyduları için yenilikçi radyasyon kalkanına kadar birçok konuda çalışma yürütüyor. Bölgesel konumlama ve zamanlamada güneş fırtınaları için erken uyarı ağı, uzay sanayisi ve yörünge dinamiği gibi alanlarda da çözüm önerileri hackathon gündeminde yer alıyor. Ayrıca, yeni nesil uzay okuryazarlığı ve uzay istasyonu konularında da projeler geliştiriliyor.
TUA Astro Hackathon’un küresel topluluk lideri Koray Hamza Kalaycı, etkinliğin uluslararası alana yayılma hedeflerini açıkladı. Kalaycı, 5 yıldır NASA Space Apps Challenges’ın Türkiye’deki yerel liderliğini yürüttüğünü ve bu deneyimi milli bir etkinliğe dönüştürmek istediklerini belirtti. TUA’nın onayıyla imzalanan protokol, etkinliğin beş yıl boyunca Türkiye, Türk cumhuriyetleri, Orta Doğu ve Balkanlar’da düzenlenmesini kapsıyor.
Kalaycı, “TUA Astro Hackathon” çatısı altında 78 ülkede uzay alanında bir ekosistem kurarak Türk bayrağının daha geniş bir coğrafyada dalgalanmasına liderlik etmeyi hedeflediklerini ifade etti. Bu yıl ilk kez düzenlendiği için yalnızca Türkiye’ye odaklandıklarını ancak gelecek yıldan itibaren belirtilen bölgelere de açılacaklarını bildirdi.
Organizasyonun kısa sürede hayata geçirilmesinde Milli Eğitim Bakanlığı il müdürlükleri, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve yerel yönetimlerle kurulan işbirliğinin etkili olduğunu vurguladı. Daha önce uzay alanında faaliyet gösteren ve kendi ülkelerinde liderlik yapan kişilerle de görüşmelerini sürdürdüklerini dile getirdi.
TUA Astro Hackathon’un Ankara yerel lideri Talha Kaya, Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü son sınıf öğrencisi olarak bu göreve seçilme sürecini anlattı. Kaya, Türkiye’nin ilk milli hackathonunun Ankara lideri olmaktan gurur duyduğunu ve uzayı topluma yayma konusundaki çalışmalarının bu görevde etkili olduğunu belirtti.
Ankara’da uzay ve bilime meraklı gençlerin bulunmasının Milli Uzay Programı hedeflerinin hayata geçirilmesinde önemli rol oynadığını düşündüğünü ifade etti. İlk yıl katılımcı sayısını kısıtlı tuttuklarını, ancak ilerleyen yıllarda daha çok katılımcıyla yola devam edeceklerini ekledi.
TEMA Koleji 9. sınıf öğrencisi Reyhan Boybaşı ise yarışmaya katıldıkları projeye ilişkin bilgi verdi. Ay yüzeyindeki engelleri aşmak için biyonik bir kol ve özel kameralar içeren bir araç geliştirdiklerini anlattı. Boybaşı, derin kraterlere saplanmamak için her tekerleğin içinde gizli palet sistemleri düşündüklerini, bu paletlerin engel durumunda aktive olarak aracı yükselteceğini ve haritalama işleminin sorunsuz sürmesini sağlayacağını belirtti.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap