İran destekli Yemen’deki Husiler, İsrail’e ilk kez füze fırlattı. Bu gelişme, Orta Doğu’daki çatışmaların yayılma riskini artırdı.
Çatışmaların 29. gününde, İran destekli Yemen’deki Husiler İsrail’e yönelik ilk füze saldırısını gerçekleştirdi. Yemen’den fırlatıldığı belirtilen füzeler, Batı Şeria’nın El-Halil kenti semalarında görüntülendi. Bu gelişme, Orta Doğu’daki gerilimin yeni bir cepheye yayılması endişelerini artırdı.
Husilerin, ABD ve İsrail’e karşı başlayan saldırılardan bu yana ilk kez İsrail topraklarını hedef aldığı ifade edildi. Bu saldırı, bölgedeki aktörler arasındaki tansiyonu daha da yükseltti.
Yaklaşık bir aydır süren çatışmalar, Orta Doğu genelinde yayılma emareleri gösteriyor. Yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği bu süreç, enerji arzında aksaklıklara ve küresel ekonomide enflasyon endişelerinin artmasına yol açtı.
Yemen’deki İran destekli Husilerin savaşa doğrudan dahil olması, gerilimi daha da büyütebilir. Grup, İran’a ve “direniş ekseni”ne yönelik saldırıların artması halinde harekete geçmeye hazır olduklarını daha önce açıklamıştı.
Husilerin savaşa katılımı, grubun Yemen dışındaki hedefleri vurabilme kapasitesi nedeniyle önemli. Ayrıca, Kızıldeniz ve Arap Yarımadası çevresindeki deniz ticaret yollarını aksatma potansiyeli de çatışmanın genişlemesi riskini artırıyor.
İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatması, halihazırda küresel sevkiyatı ve ekonomileri krize sürüklemişti. Gazze’deki savaş sırasında Kızıldeniz’de ticari gemilere saldırılar düzenleyen Husilerin bu yeni adımı, küresel ticarette yeni sarsıntılar yaratma potansiyeline sahip bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap