Diyarbakır’da kolon kanseri penise sıçradı. 38 yaşındaki hastanın penisi alındı. Bu, dünyada kayıtlara geçen 60. nadir vaka oldu.
Diyarbakır’da yaşayan 38 yaşındaki bir hastanın ileri evre kolon kanseri nedeniyle penisi alındı. Bu vaka, tıp literatürüne dünyada kayıtlara geçen 60. örnek olarak girdi. Hasta, üç yıl önce teşhis edilen kolon kanserinin penise yayılması ve tedavilere yanıt vermemesi üzerine şiddetli ağrılar çekiyordu. Doktorlar, hastanın yaşam kalitesini artırmak amacıyla organın alınmasına karar verdi.
Doç. Dr. Muhammet Fatih Kılınç, vakanın dünya genelinde çok nadir görüldüğünü ve kendilerine başvuran 38 yaşındaki erkek hastanın peniste ağrı ve kitle şikayetleriyle geldiğini belirtti. Türkiye’de kaydedilen 10 vakadan biri olan bu olay, sağlık camiasında dikkat çekti.
Hastaya yaklaşık üç yıl önce ileri evre kolon kanseri teşhisi konulmuştu. İlk olarak kemoterapi tedavisi alan hasta, ardından kolon ameliyatı geçirdi. Ameliyat sonrası radyoterapi ve kemoterapi süreçleri devam etti.
Tedavi sürecinin ilerleyen dönemlerinde hastanın penisinde ele gelen bir kitle tespit edildi. Uygulanan kemoterapi rejimlerine rağmen kitle büyümeye devam etti. Hastada peniste şiddetli ağrılar başladı ve idrar yapma güçlüğü yaşadı.
Doktorlar, organ koruma stratejisiyle tedavi değişikliğine gitse de sonuç alamadı. Hasta, yaklaşık on aydır şiddetli ağrılarla yaşıyor ve kesintisiz iki saat uyuyamıyordu. Ağrı kesicilerin fayda etmemesi, hastanın psikolojisini ve yaşam kalitesini olumsuz etkiledi.
Yapılan tüm tedavilerin etkisiz kalması üzerine, hasta ve doktorlar ortak bir karar alarak penisin cerrahi yolla alınmasına karar verdi. Bu operasyonun ardından hastanın hayat kalitesinde önemli bir artış gözlendi.
Doç. Dr. Kılınç, bu vaka üzerinden kolon kanseri farkındalığının önemine vurgu yaptı. Kanserin artık genç yaşlarda da görülmeye başladığını belirten Kılınç, erken tanı ve tedavinin hayati olduğunu ifade etti. Erken tanının olmaması durumunda hastalığın organ kaybına kadar varan ciddi sonuçlar doğurabileceğini dile getirdi.
Doç. Dr. Kılınç, özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde et tüketimi, yanmış ve kızartılmış et gibi işlenmiş gıdaların fazla olması nedeniyle kolon kanseri vakalarının arttığına dikkat çekti. Aile öyküsü olan ve 40 yaşını geçmiş kişilerin yılda bir kez kolon kanseri tarama testine girmesi gerektiğini hatırlattı.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap